Webbtypsnitt

En av de stora trenderna inom webbdesign just nu är att använda sig av webbtypsnitt (eng. web fonts). Det är en relativt ny teknik som gör det möjligt att använda snyggare och mer unika typsnitt på webben, för att exempelvis följa företagets grafiska profil eller förstärka en design. Eller som Creative Bloq skriver:

Web fonts have exploded in popularity in recent years, with any web designer worth their salt looking to break from the shackles of dull standard system fonts and add that extra something to their sites.

Med tidigare tekniker har webbsidor bara kunnat föreslå ett typsnitt som webbläsaren borde använda. Men om besökarens dator inte hade det typsnittet installerat, visades texten med något annat typsnitt.

Eftersom Windows och Mac OS kommer med olika typsnitt, och program som Microsoft Office och Adobe Photoshop installerar flera bra typsnitt, är det mycket svårt att veta vilka typsnitt som besökaren har på sin dator och alltså hur webbsidan kommer se ut.

Det säkra kortet har varit att använda sig av typsnitt som så gott som alla har installerade på sin dator; Arial, Times New Roman och Courier New. För det mesta fungerar även Georgia, Verdana och några typsnitt till.

Most Popular Web Fonts of 2012Men nu har vi alltså webbtypsnitt.

Det är en teknik i CSS3, som gör det möjligt att tala om för webbläsaren att ladda ned ett specifikt typsnitt och använda det på webbsidan. I teorin kan du nu alltså använda precis vilket vackert typsnitt som helst!

Tänk bara på att typsnitt är upphovsrättsskyddade, och att använda dem som webbtypsnitt ofta är ett brott mot licensvillkoren. För att vara på den säkra sidan bör du använda en tjänst som uttryckligen tillhandahåller webbtypsnitt.

Google Web Fonts är en helt gratis tjänst som innehåller gratis typsnitt som du kan använda. Ta också en titt på den här webbsidan för en demonstration av flera vackra typsnitt.

Typekit är en betaltjänst som innehåller kända Adobe-typsnitt som inte finns på Google Web Fonts. Priserna är från $25 per år, så det är inte alls dyrt. Här kan du se de mest populära typsnitten på Typekit.

Sätt igång och leta efter dina favorit-typsnitt, eller hör av dig till oss för att få hjälp med att snygga till din webbsida!

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.