SEO-kurs, del 3 – Rubrik, text och bild

Välkommen till del 3 i vår kurs i sökmotoroptimering

I denna del kommer vi gå igenom rubriker (H1-H6), text och bilder och vad du ska tänka på för att sökmotoroptimera t.ex. en artikel eller ett blogginlägg.

Tidigare i kursen i SEO har vi gått igenom val av domännamn, titlar, beskrivningar och URL, nu kommer alltså det viktigaste, nämligen innehållet.

Som vi tidigare gått igenom är det bra om du redan innan du börjar skriva din artikel funderar på vilket sökord eller vilken fras du vill artikeln ska synas på i sökmotorerna. Du kan även analysera orden med hjälp av Google Keyword Tool. Sökordet bör du sedan ha i bakhuvudet när du väl skriver din artikel.

Naturligtvis ska du inte skriva för sökmotorer utan för dina besökare. Men för att din artikel ska placeras högt i sökmotorerna är det några saker som är viktiga att tänka på.

  1. 1. Huvudrubriken (H1) ska innehålla sökordet eller sökfrasen
  2. 2. Sökordet eller frasen ska gärna återkomma flera gånger i din artikel
  3. 3. Se till att optimera bilder som du använder i artikeln
  4. 4. Undvik överdrivet användande av sökordet

 

En bra huvudrubrik för läsare och sökmotor

En bra rubrik ska tala om för läsarna och sökmotorerna vad artikeln handlar om. Den ska också innehålla sökordet eller sökfrasen du vill synas på i sökmotorerna. Detta är lättare sagt än gjort då rubriken helst inte ska vara för lång och gärna innehålla sökordet först. I html skriver du huvudrubriken så här: <h1> huvudrubrik </h1>

Använder du något publiceringsverktyg fixas detta ofta automatiskt eller med något plugin du kan installera. T.ex. ”All in One SEO Pack” för WordPress eller SH404Sef till Joomla.

Exempel på en huvudrubrik för denna artikel skulle kunna vara:

Lär dig optimera rubrik, text och bild för sökmotorer. Denna rubrik är dock aningen lång, ett bra mått kan vara max 25 tecken. Ett alternativ skulle kunna vara: Sökmotoroptimera rubrik, text och bilder. Den ultimata rubriken om man bara tänker på sökmotorer är att inkludera endast sökordet. Men det blir lite trist och går inte alla gånger.

En bra rubrik ger både läsare och sökmotorer information om vad artikeln handlar om. I exemplet ovan har vi också med hela våra påhittade sökfraser. D.v.s. kombinationen ”sökmotoroptimera rubrik”, ”sökmotoroptimera text”, ”sökmotoroptimera bilder”.

optimerad seo rubrik

Exempel på en bra rubrik (dock ej perfekt).

 

En sökmotoroptimerad text

Texten, alltså själva innehållet ska naturligtvis använda olika kombinationer av de ord du vill synas på utspritt i texten. Jag brukar normalt skriva det jag har att säga och därefter gå igenom texten och ”justera” meningar för att det ska blir bra. I detta exempel skulle texten kunna innehålla ord som: SEO, sökmotoroptimering, sökmotoroptimera, bild, bilder, bilden, text, texter, texten, rubrik, rubriker, rubrikerna och olika kombinationer av dessa ord. Som sagt bör du inte överdriva användandet (som vi nu har gjort i detta fall) utan se bara till att din artikel handlar om det du skrivit i rubriken.

Eftersom sökmotorer gillar text kan det vara bra att undvik för korta artiklar. 300-500 ord kan vara ett bra riktmärke. Du kan också använda fet och kursiv still på sökorden en eller ett par gånger i texten.

I bilden nedan har vi markerat ordet ”Sponsrade länkar” i vår text om tjänsten. Den är inte perfekt men du kan se att sökordet är med genom hela texten, även i meny, titel osv.

optimerad seo text

Exempel på placering av sökord i text. 

 

Sökmotoroptimera en bild

När det gäller sökmotoroptimering av bilder finns ett några saker att tänka på. Till att börja med bör du döpa bilden till sökord.jpg (eller vad det nu är för bildformat). Det är inte ett måste för att synas i Googles bildsök, men kan vara bra om det är hårdare konkurrens. Därefter får du inte glömma att fylla i alt-attributet t.ex. alt=”beskrivning av bilden”. Samt bildens Title. Se exempel på html kod nedan.

<img src=”sökord.jpg” alt=”beskrivning av bilden” title=”sökord” />

Bildens Title (title=”sökord”) används för att sätta bildens titel. Webbläsare som Firefox och Chrome m.fl. visar också title istället för alt-attributet när man för muspekaren över en bild. Båda används för att hjälpa besökarna. Dock är Alt-attributet viktigast när det gäller att optimera bilden för sökmotorer.

En optimerad bild har större chans att synas i Googles ”bildsök”. Ett ofta underskattat sätt att få ökad trafik. För att få bilden att synas där är det bra att placera bilden kring text som innehåller sökorden du vill att bilden ska synas på, vilket ofta är samma sökord som i övriga artikeln. Så in med bilden bara.

optimerad seo bild

Sökoptimerade bilder i Googles sökresultat.

 

Sammanfattning

Ett unikt och bra innehåll är som du säkert hört många gånger förr mycket viktigt. Dels för besökaren men även för sökmotorerna. Genom att använda dina utvalda sökord i rubrik och text samt optimera bilderna efter dessa sökord ökar du chansen till en hög placering i sökmotorernas resultatlistor. Tänk på att inte överdriva användandet av sökord och gör inte artikeln svårläst genom att repetera ord om och om igen. Naturligtvis bör även andra delar av sidan också vara optimerad.

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.